Dabas veldzējošo spēku pavasarī var tvert tik daudzos veidos! Viens no tiem – ar bērzu sulām, kuras sāks tecēt jau pavisam drīz. Katram iedzīvotājam valsts mežos ir atļauts bez maksas iegūt sulas savam patēriņam, veicot vienu urbumu. Pirms dodies dabā, izpildi testu un noskaidro, cik zinošs bērzu sulu tecinātājs tu esi! Tests tev arī palīdzēs atklāt, kā pareizi tecināt bērzu sulas!
Bērzi, paņemot tīro un dzidro ūdeni no zemes dziļākajiem slāņiem un izlaižot caur sevi, bagātina to ar minerālvielām un ogļhidrātiem. Vislabāk sulas ir tecināt laukos, tālāk no šosejām. Ja sulas tecinās ēnainā, slapjā un purvainā vietā – visdrīzāk tās būs ar neitrālu garšu, bet, tecinātas saulainās vietās, sulas būs saldākas.
Visvērtīgākā bērzu sula ir uzreiz pēc tecināšanas, jo pirmajās pāris stundās tā satur bioloģiski aktīvu ūdeni. Jau nākamajā dienā sulā sākas rūgšanas process. Svaigā veidā bērzu sulas būs gan labs dzēriens ūdens vietā, gan lielisks papildinājums veselīgiem kokteiļiem.
Ja sulu ir daudz un gribas saglabāt tās sākotnējo garšu, tās var sasaldēt un atlaidināt, kad vien sirds kāro. Siltā vasaras dienā atlaidinātas bērzu sulas glāzi var papildināt ar ogām un piparmētru lapiņām, baudot pavasara svaigumu ar vasaras pilnbrieda garšu!