Laivā pa upi – azarts un atelpa

23.07.2024 16:07

Laivošana Latvijā iespējama visu gadu, bet lielākā straume tāpat paliek pavasara trumpis, savukārt košākie un skanīgākie krasti – vasarai. Ir īstais laiks doties laivu braucienā!

Laivošana vasarā ir daudz laiskāka brīvdienu aktivitāte nekā pavasarī. Laiks ir silts, pat neplānota ievelšanās upē visbiežāk izvēršas par jautru peldi. Garie vakari un siltās naktis ļauj baudīt ilgas sarunas, lielisku izgulēšanos. Tiesa, ja telti sāk cepināt pirmie rīta saules stari, neapdomīgākiem telšu ierīkotājiem rīts var beigties ar pamošanos siltumnīcā jau ap pulksten sešiem. Vasarā upju izvēle, no vienas puses, samazinās, jo, ūdens līmenim krītot, daudzas kļūst vai nu neizbraucamas ar laivu, vai arī laivošana kļūst sarežģīta. Ir jāpārvar sēres, sagāzti koki un koku sanesumi, kas nav pārpeldami, labākajā gadījumā var izpeldēt zem tiem, spēlējot limbo, sliktākajā – laivas jāizceļ krastā un kādu posmu jāpavelk.

Izvēlies daudzveidību

Taču vasara piedāvā dažādākus krastus. Pavasarī, kad krastus vēl mēdz klāt sniegs, pļavas – kūla, bet koki un krūmi ir kaili, daudzas Latvijas upes var izskatīties itin līdzīgas, bet vasarā – cita lieta! Irbe ar kāpu krastiem un siliem, Dienvidsusēja ar līdzeniem krastiem, pļavām un nomales sajūtu, jo upe tek pa mazapdzīvotu reģionu, Brasla un Salaca – apdzīvotākas, bet krāšņiem krastiem – alām, klintīm, seniem mežiem, vienlaikus piedāvājot daudz dinamiskāku plūdumu nekā, piemēram, lielā Gauja.

Mazāk populāra – ne mazāk aizraujoša

Tieši upju izvēles samazināšanās un tūristu intereses palielināšanās vasarā rada situācijas, kad populārākie maršruti ir atpūtnieku pilni. Jārēķinās, ka izvēlētā nometnes vieta upes krastā, ja vien tā nav īpaši rezervējama, var būt aizņemta. Ne velti vairāk pieredzējuši laivotāji Gauju posmā no Valmieras līdz Murjāņiem mēdz saukt par Brīvības ielu. Satiksme ir intensīva. Tāpēc labāk izvēlēties citas, mazāk populāras, un tās ir ne mazāk aizraujošas.

laiva

Gauja, Brasla, arī Abava ir populāras ne tik daudz tāpēc, ka tās būtu visskaistākās Latvijas upes. Tās ir tuvu blīvāk apdzīvotajam reģionam – Rīgai un tās apkārtnei, turklāt vēsturiski laivu nomas piedāvājumi sākotnēji bija pieejami tikai šajās upēs. Pēdējos gados laivu nomnieki par saprātīgu samaksu laivas pieved uz gandrīz jebkuru upi, tāpēc atcerieties par Roju, Irbi, Dienvidsusēju, Dubnu, Bārtu, Pededzi un vēl citām upēm, kas vasarā ir laivojamas. Būšana tālāk prom no ikdienas, tālāk no citiem ļaudīm bieži sniedz tik svarīgo atelpu. Un upes visās Latvijas malās ir un paliek upes – tās nes mūs pašas.

Podkāsta “Dabā gājējs” epizode par laivošanu

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Jaunā vides spēle “Latvijas Meža dēkainis” – piedzīvojums brīvdienu maršrutos

Plānojot atpūtu brīvajās vasaras dienās, iedzīvotāji aicināti apmeklēt labiekārtotās atpūtas vietas un apskates objektus Latvijas valsts mežos, kas ikvienam brīvi pieejami visa...

Ančupānu skatu tornis Ziemeļlatgalē – uz laiku slēgts

No 14. jūlija drošības apsvērumu dēļ apmeklētajiem nebūs pieejams Ančupānu skatu tornis. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atvainojas par sagādātajām neērtībām! Ančupānu skatu...

Atjaunos Dunikas purva laipu taku

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) šī gada tūrisma sezonā atjaunos Dunikas purva laipu taku LVM Dienvidkurzemes reģionā, tādēļ no 12. jūlija taka uz remontdarbu laiku...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums