LVM Kalsnava arborētumā aizritējuši koši vasaras pasākumi

27.08.2024 11:08

4

Pirmās krāsainās lapas LVM Kalsnavas arborētumā jau vēsta par rudens tuvošanos. Gaidot rudeni, kas arborētumā nāks ar jauniem pasākumiem un rudens kolekciju krāšņumu, vērts atskatīties uz krāsaino vasaru.

Visu jūniju apmeklētājus priecēja ziedošā peoniju parāde. Ik dienu kolekcijas bagātību papildināja reibinoši smaržīgie peoniju ziedi. To burvību varēja baudīt gan dažādos kultūras pasākumos nedēļas nogalēs, gan rasas ieskautā saullēkta stundā, gan putnu dziesmu pavadītās pastaigās un ekskursijās.

Jūlijs tika aizvadīts neaizmirstamu piedzīvojumu pilnā atklājumu nedēļā dienas nometnē “Kolekcionārs”. Nometnes laikā 21 bērns vecumā no 7 līdz 10 gadiem devās dabas atklājumu un mākslas piedzīvojumā. Caur dažādām saliedēšanās spēlēm dalībnieki iepazina cits citu, sevi un dabu. Bērni devās arī izaicinājumu pilnā pārgājienā tuvējā mežā. Katrs pārvarētais šķērslis, mitra liekņa, novadgrāvis vai uz taciņas nokritis koks atklāja neparastu piedzīvojumu dabā.

Nometnes laikā bērni uzzināja daudz par Latvijā sastopamajiem kukaiņiem Latvijas Nacionālā dabas muzeja entomologa Uģa Piterāna vadībā. Cik daudz un dažādi tie var būt! Pēc tam, kad apgūtas zināšanas, kā pēc ārējām pazīmēm atpazīt sienāzi no siseņa, viens no lielākajiem piedzīvojumiem bija sienāža notveršana, kas it nemaz nenācās viegli, bet galu galā tomēr izdevās.

Savukārt dažādās mākslas tehnikās un nodarbībās dalībnieki attēloja gan iepriekš pētītos un atrastos kukaiņus, gan pļavā augošos augus. Tika izveidota pat nometnes muzikālā grupa!

Ar ziedošu rietumu cefelanta un kletras ziedu maigi reibinošo smaržu pienāca augusts. Tad hortenziju simfonijas maigās skaņas aicināja aplūkot krāšņās balti rozā kupenas.  Tā ir kolekcija, kuras ziedēšana vēsta par rudens tuvošanos. Katru dienu košāka kļūst ne tikai hortenziju, bet visa LVM Kalsnavas arborētuma kolekcija. Lēnām, bet neatlaidīgi, sārtojās segliņu, abēliju un citu kokaugu lapas. Koši sārtiem un oranžiem augļu ķekariem sagaida irbenes un pīlādži. Pavisam klusām ar vien zemāk liecas āboliem bagātīgie zari.

LVM Kalsnavas arborētums gaida ciemos ģimenes, skolēnu, draugu un kolēģu kompānijas, lai atklāt pārsteidzošo arborētuma dabu!

Tuvākie pasākumi LVM Kalsnavas arborētumā:

  • 1. septembrī – MĪDĪTĀJU MTB KAUSS 2024 plašāka informācija: https://www.facebook.com/miditaji
  • 29. septembrī – LVM Kalsnavas arborētuma “Zaļā pagalma skolas” nodarbība bērniem “Krāsu pārejās”. Izziņas ekskursija dabā ģimenēm ar bērniem. Ekskursijas laikā meklēsim krāšņāko kokaugu kolekcijā. Aplūkosim lapu koku lapu dažādās formas, krāsas un lielumu. Starp introducētajiem kokaugiem kolekcijā meklēsim Latvijas dabā sastopamos lapu kokus. Nodarbību noslēgsim nelielā piknikā pie ugunskura ar pašu sarūpētiem un līdz paņemtiem našķiem. Dalība ar ieejas biļeti, pieaugušais 8 EUR, skolnieks – 3 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas.
  • 12. oktobrī “Raganu slotu balle”
  • 27. oktobrī LVM Kalsnavas arborētuma “Zaļā pagalma skolas” nodarbība “Kur slēpjas sēklas?”. Mazās grupiņās apskatīsim dažādu kokaugu sēklu slēptuves. Apskatīsim cik dažādas formas, izmēra un krāsas mēdz būt sēklas. Zem mikroskopa un lupas atlasīsim labās no sliktajām sēklām. Nodarbību noslēgsim nelielā piknikā pie ugunskura ar pašu sarūpētiem un līdz paņemtiem našķiem.Tiekamies 10.00 vai 13.00/ Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos https://ej.uz/Kurs_slepjas_seklas Nodarbība piemērota bērniem vecumā no 6 gadiem.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Māju kafejnīcu dienās LVM Jaunmoku pilī Dārza terasē aicina baudīt rudens garšas

Jaunmoku pils Dārza terasē 14. un 15. septembrī aicina ikvienu baudīt neaizmirstamu rudens pieredzi Māju kafejnīcu dienu Kurzemes pievārtē | Izgaršo rudeni! ietvaros. Ēdienkartē...

LVM Kalsnavas arborētumā turpinās ziedošā vasara

Šī gada augustam lutinot ar sausu un siltu laiku, LVM Kalsnavas arborētumā norit atkārtota dažu augu šķirņu ziedēšana. Pašlaik atkārtoti ziedus atraisījusi magnolijas šķirne...

LVM dabas parkā Tērvetē mežu izzina bērni no Latvijas un Norvēģijas

Starptautiska “Nordplus” projekta “Schools growing with forests” ietvaros jūlija sākumā Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē tikās latviešu un norvēģu bērni, kas kopā...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
LVM Kalsnavas arborētumā atklās Zigmunda Šnores akvareļu izstādi “Ziedi”

LVM Kalsnavas arborētumā no 1. līdz 30.jūnijam apskatāma akvarelista Zigmunda Šnores akvareļu izstāde “Ziedi”. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieku notiks 1. jūnijā...

Dārza svētki Kalsnavas arborētumā

4. maijā LVM Kalsnavas arborētumā dārzu piepildīs pumpuru, ziedu un sajūtu krāsas, aicinot svinēt valsts neatkarības atjaunošanas dienu “Dārza svētkos”. Laikā no 12.00 līdz...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums