LVM Vijciema čiekurkaltē sāksies čiekuru žāvēšanas sezona

29.01.2020 10:01

AE D 101788

LVM Vijciema čiekurkaltes krāsns jau kuras, skurstenis kūp, čiekuri savesti un gaida savu kārtu uz žāvēšanu. Ikviens interesents no 3. februāra aicināts lūkot vēsturisko čiekurkalti darbībā – kā sprakšķ čiekuri žāvēšanas cilindros un kā no čiekuriem birst laukā sēklas. 

Plānots, ka čiekuru žāvēšana noritēs līdz 15. martam. Vēsturiskās ēkas apmeklējumu vēlams iepriekš saskaņot ar čiekurkaltes pārzini Ivaru Paleju (tālr. 26478620).

AE D 101767

LVM Vijciema čiekurkalte ir viena no vecākajām Latvijā, taču uz citu pasaules čiekurkalšu fona tā izceļas īpaši, jo ēkā saglabājušās oriģinālās žāvēšanas iekārtas, kas ir teju 100 gadus vecas un joprojām veic savas funkcijas.

Čiekuru žāvēšana ir laikietilpīgs un interesants process, kas sākas ar čiekuru nogādāšanu kaltes trešajā stāvā. Pēc tam tos mēra ar speciālu, gandrīz simtgadīgu iekārtu un ber ruļļos, kas veidoti no metāla stieņiem. Smagos ruļļus nedēļu groza 4 – 8 reizes dienā un darbinieki regulāri pārbauda žāvēšanas temperatūru, kas nedrīkst pārsniegt 48 grādus. Izbirušās sēklas attīra no čiekuru piemaisījumiem, samitrina un spēcīgi berž, lai no tām atdalītos lidspārni. Tad sēklas vēlreiz tiek žāvētas, līdz tiek iegūtas pilnībā tīras un smalkas sēkliņas.

17740028

Pateicoties čiekurkaltes senajām iekārtām, no 2002. gadā Vijciema čiekurkalte iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu. Savukārt no 2019. gada čiekurkalte iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
LVM dabas parkā Tērvetē mežu izzina bērni no Latvijas un Norvēģijas

Starptautiska “Nordplus” projekta “Schools growing with forests” ietvaros jūlija sākumā Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē tikās latviešu un norvēģu bērni, kas kopā...

Vētras postījumu dēļ LVM dabas parks Tērvetē būs slēgts vismaz mēnesi

LVM dabas parkam Tērvetē pirmdienas vētras nodarītais posts ir vēl lielāks, nekā sākotnēji prognozēts – nogāzti vismaz 4000 koki un nopietni bojāta tūrisma infrastruktūra....

Vētras postījumu dēļ uz laiku slēgts LVM dabas parks Tērvetē un dabas parka glempings

Spēcīgās lietusgāzes un vētra nedēļas sākumā nodarījusi nopietnus postījumus Latvijas valsts mežu dabas parkam Tērvetē un dabas parka glempingam, tāpēc šie objekti uz vētras...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums